Als ik aan het interieur van mijn toekomstige huis denk, zie ik een heuse urban jungle voor me. Grote planten, hangplanten, kleine cactussen, veel groen in mijn interieur, twee katten en aardse tinten. Tijdens een zoektocht liep ik echter tegen een klein probleem aan. Veel planten zijn namelijk hartstikke giftig voor huisdieren. In mijn vorige blog schreef ik vooral over kleine planten. Voor mij is een urban jungle echter pas compleet als er ook grote planten tussen staan. Om me alvast voor te bereiden op mijn eigen jungle ben ik daarom op zoek gegaan naar diervriendelijke grote kamerplanten. Wat is jouw favoriet?

Een ziek dier is nooit leuk, maar al helemaal niet als je het had kunnen voorkomen door andere planten te kopen. Afhankelijk van de giftigheid van de plant kunnen je huisdieren last krijgen van overgeven, diarree, misselijkheid, buikpijn, hoesten, benauwdheid, overmatig speeksel, evenwichtsstoornissen, spiertrillingen en/of krampen, sloomheid, opwinding en bloedingen. In het ergste geval kan je huisdier er zelfs dood aan gaan. Genoeg reden om je alleen tot diervriendelijke grote kamerplanten te beperken!

Grote kamerplanten: de bananenplant

Een urban jungle vraagt om een tropische twist. De bananenplant, bananenboom of Musa mag dan ook zeker niet in dit overzicht ontbreken. De bananenplant is niet giftig en daarmee de perfecte kamerplant voor een diervriendelijk huis. De plant heeft grote bladeren en heeft, net als ik, veel zonlicht nodig. Bij nader inzien misschien toch niet echt de perfecte plant voor een Nederlandse woonkamer. Doordat de plant graag in de zon staat, verbruikt hij ook veel water. Dit komt o.a. omdat de bladeren veel water verdampen. Hij bestaat zelfs voor 80% uit water en dit moet natuurlijk op pijl worden gehouden. De plant is dan ook behoorlijk veeleisend en heeft het liefst dat de grond altijd licht vochtig is. Als je goed voor de plant zorgt groeit hij niet alleen erg snel, maar geeft hij ook stekjes. Kun je mooi je eigen jungle beginnen.

Hoop je dat je met de bananenplant niet meer naar de supermarkt hoeft voor een tros banen? Dan kom je helaas bedrogen uit. De meestvoorkomende kamerplant, de Musa Dwarf Cavendish, is pas bij 3,5m sterk genoeg om een tros bananen te kunnen houden.

Calathea planten

In mijn eerste blog over diervriendelijke kamerplanten, kwam de Calathea al even voor. Deze Calathea Maranta Leuconeura (Fascinator Tricolor) is mijn all time favorite en ik was dan ook superblij toen ik zag dat er ook grote varianten van de Calathea te koop zijn. Helaas wordt de blog veel te lang als ik ze allemaal beschrijf, dus vandaar een selectie van mijn favorieten. Wat is jouw favoriet?

Calathea Orbifolia

De Calathea Orbifolia is een tropische schone met Zuid-Amerikaanse roots. Naast dat de plant door de opvallende nerven een echte blikvanger voor in huis is, heeft ze nog veel meer kwaliteiten. De Orbifolio behoort namelijk tot één van de meest luchtzuiverende planten. Ze zuiveren de lucht gemakkelijk tot een gezonde portie zuurstof, waardoor jij optimaal van je plant kunt genieten. Doordat de Calathea uit de Tropen komt, wordt ze blij van tropische omstandigheden. Voldoende water en een hoge luchtvochtigheid dus. Een zonaanbidder is de plant echter niet. Ze staat vaak in de schaduw van grotere planten, waardoor de plant ook wel schaduwplant wordt genoemd. Heb jij nog een schaduwrijk plekje zonder direct zonlicht over? Dan staat de plant daar helemaal op haar plek!

Grote kamerplanten: Calathea Whitestar

De Whitestar is afkomstig uit de Calathea familie en dat is te zien ook! Deze unieke kamerplant heeft een bijzondere, kleurrijke bladtekening en lijkt door de witgroene delen bijna licht te geven. Net als de Orbifolia houdt de Whitestar van schaduwrijke plekken. Hij zal het dan ook perfect doen in een donkere hoek of een badkamer. Hoef je je gelijk niet meer druk te maken om de luchtvochtigheid. Niet alleen de bladtekening van de Calathea is uniek, ook zijn ochtend- en avondritueel is het benoemen waard. ’S avonds vouwt de plant zijn bladeren in en opent ze de volgende ochtend weer. Hierdoor wordt hij ook wel de living plant genoemd. Door het ritselende geluid waan je je nog echt in een jungle ook.

Calathea Triostar

Ook de Calathea Triostar staat erg hoog op mijn wensen lijstje. De groen met roomwit roze bladeren zorgen dat de Triostar overal een blikvanger is. Of dit nu in de woonkamer, de badkamer of de hal is! Het begint met al die Calathea planten in deze blog misschien een beetje eentonig te worden, maar ook deze plant houdt van een schaduwrijke omgeving. Van zonlicht worden de bladeren bruin en dat is natuurlijk onwijs zonde van al dat moois.

grote kamerplanten

Grote kamerplanten: Kentia palm

Voor de verandering even geen Calathea! De Kentiapalm groeit van oorsprong op een eiland ten oosten van Australie en heeft het inmiddels geschopt tot populairste kamer palm. Ook deze plant houdt van een schaduwrijke plek dus zal zijn plek met de Calathea moeten delen. Om te zorgen dat de Kentia goed blijft groeien, is het van belang dat hij continue in een licht vochtige grond staat. Het is echter niet de bedoeling dat de wortels in de natte grond staan, geef daarom regelmatig kleine beetjes water. Nog een groot voordeel van de Kentia palm is dat hij enorm luchtzuiverend is.

Goudpalm

De Goudpalm is van de Areca familie en is afkomstig uit Madagascar. Hij is redelijk veeleisend en heeft veel zonlicht en water nodig. Voor dat beetje liefde krijg je wel heel veel terug. De Goudpalm is namelijk ontzettend goed in het verwijderen van schadelijke stoffen als: formaldehyde, benzeen, trichloorethyleen en tolueen uit de lucht.

Zoals je tijdens het lezen van deze blog vast wel kon merken, is de Calathea mijn favoriete plantenfamilie. Wat zijn jouw favoriete diervriendelijke grote kamerplanten?