Zodra je aan mensen vertelt dat je chronisch ziek bent, krijg je onvermijdelijk adviezen hoe je dit op moet lossen. Met stip op nummer 2 staat yoga. Humor wordt echter nooit genoemd. En laat lachen nou toch juist héél veel positieve effecten op je lichaam hebben.
Lachen is goed voor je
Denk eens aan de laatste keer dat je oprecht heel hard hebt gelachen. Als het goed is, voelde je je heel vrolijk. Misschien gooide je je hoofd naar achteren van het schateren. Hoogstwaarschijnlijk ademde je al schaterend diep in. Als je lacht gebruik je meerdere spieren in he gezicht, nek hals maar ook je borst en middenrif doen mee. Als je goed hard lacht voel je ook je rug en buik bewegen Het kan een paar tellen tot minuten duren voor je uitgelachen bent.
De meeste mensen zullen het er over eens zijn dat lachen goed voor je is. Maar wordt humor wel eens geadviseerd? We waren benieuwd wat jullie ervaringen hiermee waren en stelden de volgende vraag aan onze lezers; “Heb jij wel eens het advies gekregen om meer te lachen toen je chronisch ziek verklaard werd?” Het zal je niet verbazen dat 61% nee antwoordde en slechts 39 % ja.
“Ik gebruik lachen vooral om mezelf niet in een depri mood te laten zakken bij een heftige pijndag.”
De therapeutische effecten van lachen
Aan humor en lachen worden allerlei positieve effecten toegeschreven. Lachen lucht op en doet stressgevoelens afnemen. Een goede lachbui vermindert de aanmaak van stresshormonen. Ook wordt er door onderzoekers gesuggereerd dat lachen gevoelens van angst, eenzaamheid of depressie zou verminderen. Lachen vergroot je zelfvertrouwen en gevoelens van hoop. Zelfs pijn zou beter te verdragen zijn als je vlak daarvoor flink gelachen hebt.
Dit werd in 1987 voor het eerst vastgelegd door de Texas Tech University. Uit andere onderzoeken is sindsdien gebleken dat lachen je immuunsysteem verbetert. Of het op die manier voor een betere algehele gezondheid zorgt is nog niet duidelijk.
Zijn er nadelen aan lachen?
Toch kan lachen ook nadelige gevolgen hebben. Allereerst natuurlijk als je iemand uitlacht waardoor je de ander kwetst. Of denk eens aan de grappen die voor de één grappig zijn en voor de ander aanstootgevend. Maar ook lichamelijk kunnen er nadelen kleven aan een flinke lachbui. Je kan bijvoorbeeld buikpijn krijgen van het lachen.
51% van van de mensen die onze Justliveblog enquête heeft ingevuld ervaart klachten van zijn of haar chronische ziekte bij het lachen, tegenover 49% die geen klachten ervaart. Ik heb hypermobiele Ehlers-Danlos en kan zeker wat nadelen van lachen noemen. Zo heb ik al eens mijn kaak geluxeerd. Hij ging open, maar niet meer dicht. Er schoot eens een rib van zijn plek en ik lachte ooit mijn arm uit de kom. Ja, echt! Ook op het Syndroom van Tietze kan het een nadelig effect hebben. Bij lachen gebruik je immers ook spieren in je borst. In 2011 concludeerden onderzoekers van Ohio State Universaty dat lachen bij mensen met ernstige aandoeningen aan de luchtwegen kan leiden tot een lagere longfunctie. Dit kwam als een verrassing omdat ze juist het tegenovergestelde effect hadden verwacht.
Slappe lach
Wist je dat het bij een goede slappe lach onmogelijk is om te stoppen met lachen? Ook als je dit zou willen of omdat iemand zegt dat je moet stoppen. Mensen onder de 30 jaar hebben vaker de slappe lach dan mensen boven die leeftijd. Desondanks heb je een aantal keer per jaar de slappe lach.
En gedurende de slappe lach kan het zomaar gebeuren dat je urine verliest.Sommige mensen plassen echt in hun broek van het lachen; 7 % van de manner en 23% van de vrouwen.
Doodgelachen
Je hoort mensen wel eens zeggen; “ik heb me doodgelachen!” Maar wist je dat dit echt kan? In 1975 overleed de Brit Alex Mitchel omdat hij heel hard moest lachen bij het kijken naar The Goodies. Naar verluidt schreef zijn vrouw de makers van de serie een brief om hen te bedanken voor het laatste half uur van haar man dat gevuld was met plezier. Toen zijn kleindochter jaren later overleed aan een hartstilstand begonnen artsen te vermoeden dat zij en haar grootvader leden aan het QT-syndroom. Dit is een erfelijke aandoening waarbij intense emoties kunnen leiden tot een hartstilstand.
Andere mensen die zich naar verluidt doodgelachen hebben zijn:
- Nandabayin, Birmees koning in 1599. Volgens de legende overleed hij nadat een Venetiaanse reiziger vertelde dat er in Venetië geen koning was.
- Ole Bentzen, 1989, Deens audioloog. Hij moest zo lachen om de film A Fish Called Wanda dat hij overleed aan een hartaanval. Zijn hart zou tijdens het lachen tussen de 250 en 500 slagen per minuut gemaakt hebben (72 slagen per minuut is normaal).
- Damnoen Saen-um, 2003, Thaise ijscoman. Lachte gedurende twee minuten in zijn slaap en overleed daarna. Zijn vrouw probeerde hem tijdens het lachen tevergeefs te wekken. Volgens medici ging het mogelijk om een hartaanval.
Kan je je pijn weglachen?
“Als je pijn, kun je het dan weglachen?“, vroegen we jullie. 55% was van mening dat dat niet kan, 45 % dat dit wél kan. Sommigen voegde hier nog aan toe dat als de pijn te hoog is, het lachen je überhaupt vergaat. Als de pijn te heftig is, is lachen onmogelijk. Maar wat zegt de wetenschap hierover?
“Ik lach de pijn niet weg. De pijn is er en ik heb het geaccepteerd.”
Tot dusver hebben we gezien dat pijn diverse voordelen heeft en een paar nadelen. Bovendien heeft het daadwerkelijk effect op je beleving van pijn. Een kwartier lachen verhoogt de pijngrens met 10 % door de endorfinen die vrij komen. Helemaal je pijn weglachen lijkt dus niet te kunnen, maar het helpt zeker. En het heeft een positief effect om meerdere delen van je lichaam. Chronische ziektes kunnen je leven flink ontregelen Als het je desondanks lukt om regelmatig even goed te lachen heeft dat positief effect op lichaam én geest. Als chronisch zieke hoort pijn vaak bij je leen, maar gelukkig lachen óók!
voetnoot: In deze blog zijn delen van informatie eerder gepubliceerd in een artikel over humor van Quest 01/2014 verwerkt.