Al sinds mijn puberteit knakt mijn kaak. Vaak zo hard dat anderen het kunnen horen. Een paar maanden geleden veranderde er echter iets. De tandarts maakte een foto en besloot me door te sturen naar de gnatholoog. Maar wat is dat eigenlijk?
Wat is een gnatholoog?
Tot een paar maanden geleden had ik nog nooit van de term ‘gnatholoog’ gehoord. Gnathologie is het specialisme in de tandheelkunde dat zich richt op de diagnostiek en behandeling van problemen in verband met het kauwen, orofaciale pijn en disfunctie, gebitsslijtage en kaakklemmen ( bron Wikipedia). Een gnatholoog, ofwel tandarts-gnatholoog, is een arts gespecialiseerd op het gebied van het kauwstelsel en pijn en problemen bij het kauwen. Denk hierbij aan pijn in de kaakgewrichten en kauwspieren, kaakgewrichtsgeluiden (‘knakken’ van de kaken), en een beperkte kaakbeweging. Ook bij aanhoudende oorpijn, oorsuizen of een oververmoeid gevoel in de kaakspieren kun je bij deze arts terecht. De gnatholoog is tevens een deskundige in slaapstoornissen met betrekking tot het kauwstelsel (Bron: tandartsverzekering.nl).
Problemen met mijn kaak
Al sinds de puberteit knakt mijn kaak, vooral aan de linkerkant. Af en toe zat hij een beetje vast maar echt veel problemen had ik er niet mee. Twee jaar geleden kreeg ik steeds meer last van hoofdpijn door overspannen kaak- en nekspieren. Mijn fysio raadde me aan om eens naar een kaakfysiotherapeut te gaan. Daar bleken mijn kaakspieren nogal overspannen. Ik tandenknars en kaakklem ’s nachts en heb daar al jaren een bitje voor. Maar kennelijk was het erg langzamerhand ingeslopen dat ik letterlijk mijn pijn weg bijt. Toen hij voorzichtig mijn kaakspieren masseerde ging ik door de grond van de pijn. Werk aan de winkel dus. Een paar maanden van massages en oefeningen volgenden. Mijn kaak ging met grote sprongen vooruit. Tot januari 2021.
Kaak op slot
In januari werd ik wakker met een kaak die volledig op slot zat. Ik kon er niks mee maar dus ook niet eten. Drinken ging nét, door een rietje. Gelukkig had ik geleerd hoe ik met massage en zachte druk de kaak van slot kon krijgen wat me, net voor ik echt in paniek raakte, ook lukte. Dit herhaalde zich een aantal weken achter elkaar elke ochtend. Tot op een morgen mijn kaak zó hard losschoot dat hij los leek te hangen. Dat gevoel bleef. Vast zat hij sindsdien nooit meer. Er ontstonden echter andere problemen. Tijdens het eten klapte mijn tanden telkens op elkaar. Ook tijdens het praten leek mijn mond minder ver open te gaan waardoor ik slechter te verstaan was. Praten An Sich werd een uitdaging want na 30 minuten had ik zóveel kaakkramp dat ik niet zo veel meer kon. Even lekker bijkletsen met vriendinnen was er niet meer. Zo langzamerhand werd het tijd voor de tandarts.
Verwijzing naar de gnatholoog
De tandarts maakte een foto waaruit bleek dat mijn linker kaakkopje behoorlijk versleten was. Omdat ik al een lang traject kaakfysiotherapie achter de rug had besloot ze me direct door te sturen naar de gnatholoog. Er was meer expertise nodig.
Gelukkig heeft mijn eigen ziekenhuis deze expertise in huis en was een afspraak snel gemaakt. Alvorens ik door de gnatholoog behandeld kon worden, werd er eerst een afspraak met de kaakchirurg ingepland. Als een soort poortwachtersfunctie om te beoordelen of mijn probleem wel echt bij de gnatholoog i.p.v. de kaakchirurg thuishoorde. Binnen 5 minuten stond ik buiten met een akkoord voor de volgende afspraak; de gnatholoog.
Zwabberende kaak
Het was een heel vriendelijke man die een uur de tijd nam om mijn verhaal aan te horen, onderzoek te doen en goed door te vragen. De slijtage vond hij minder ernstig dan de tandarts. Wat echter opviel is dat mijn kaak een zigzagbeweging maakt als ik mijn mond wijd open doe. Als ie eenmaal wijd open staat ia dat, zijn woorden, wijd genoeg om er in één keer een hele appel in te stoppen. Zijn pogingen om de kijk normaal open en dicht te laten gaan door het zachtjes te begeleiden, resulteerden in heel veel pijn. Hij vermoed dat er een ontsteking in de kaak zit die alleen middels een MRI te ontdekken is. Het bewegingspatroon is dermate veranderd door de losse kaak dat ik een nieuw bitje nodig heb.
Oorproblemen bij kaakklachten
Wat ik niet wist is dat veel mensen oorproblemen hebben die veroorzaakt worden door problemen in de kaak. Mijn oorproblemen lijken daar ook door veroorzaakt te worden. Al heel lang heb ik last van drukverschil in mijn rechteroor. De KNO-arts adviseert buisjes en ik wilde graag weten wat de gnatholoog hiervan vond. Doordat mijn linker kaak zo los zit moeten de spieren aan de rechterkant heel hard werken. Naast hoofdpijn kan dit oorpijn veroorzaken. De scheve stand van mijn kaak kan de oorzaak zijn van het drukverschil.
De kaak en het oor zijn nauw met elkaar verbonden door zenuwen. Ze worden gescheiden van elkaar door dun bot. Hierdoor kunnen klachten vanuit de kaak bij het oor terecht komen. Op verschillende manieren kan er spanning op de kaak komen. Door bijvoorbeeld stress, veel kauwgom kauwen, een ongeluk of overbelasting. Deze spanning straalt door naar de omliggende spieren en weefsels. Juist deze spieren zorgen voor een goed werkend oor. Worden die spieren verstoord, dan kan dat zich uiten bij het oor. Zeer uiteenlopende klachten kunnen op deze manier beginnen. Van oorpijn, hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid), duizeligheid tot gehoorverlies. (bron: doof.nl)
Wordt vervolg…..
Enigszins duizelend van alle informatie stapte ik zijn kamer uit. Er worden minsten nog drie vervolgafspraken gepland. Twee voor een nieuw bitje en eentje voor een MRI. Daarna kijken we even verder. Gnathologie was een specialisatie waar ik een paar maanden nog nooit van gehoord had maar wát ben ik blij dat ik hier terecht gekomen ben. Volgens mij gaat deze arts me heel goed helpen. To be continued……