Denk jij er over na om een eigen blog te starten? Wat leuk! Ik twijfelde enorm of ik het wel of niet zou doen maar na 3 maanden heb ik toch de stap genomen om het wel te doen! Ik vond het persoonlijk heel lastig omdat ik niets wist van websites bouwen en onderhouden. In deze blog vertel ik je waar je aan moet denken als je een eigen blog wilt starten!
Een gratis WordPress site of een eigen website
Gratis WordPress site
Je hebt meerdere opties, je kan een gratis WordPress site openen, dit is voor als je meer je eigen verhaal wilt opschrijven en niet perse een groot bereik wilt krijgen. Mocht je hier voor kiezen moet je weten dat je qua thema, het uiterlijk van de website, een beperkte keuze hebt. Ook in de domeinnaam zie je .wordpress staan. Je hebt dus nooit volledige controle over jouw pagina.
Eigen website
Indien je een eigen website wilt koppelen aan WordPress zal je meer geld en tijd moeten investeren. Je hebt een domeinnaam nodig, een host en een thema. Maar toch raadt ik je dit veel meer aan dan een gratis WordPress site. Persoonlijk als ik zie dat iemand een .wordpress domeinnaam heeft neem ik diegene een stuk minder serieus. Dat komt omdat iemand de tijd en energie steekt in een eigen website, iemand heeft gewerkt voor een eigen website, heeft er liefde en passie in gestoken. En dan merk ik dat ik blijf kijken.
Naam voor je blog bedenken
Als je een blog start moet je natuurlijk wel een naam bedenken! Persoonlijk vond ik dit best een lastig dingetje. Ik woonde net een paar weken samen met mijn man en had 2/3 weken later een tatoeage laten zetten op mijn linker onderarm waar een hartslag op staat en dan overvloeit in Just live. Een reminder dat ik niet alleen bezig moet zijn met ziek zijn maar ook van het leven moet blijven genieten. Mijn schoonzusje die zei, waarom kies je daar niet gewoon voor? Dat past zo goed bij je! En zo zijn we nu 6 jaar verder met Justliveblog. Kies iets wat bij jou past, maar ook bij het bedrijf wat je opstart. Kies voor iets pakkends, iets wat blijft hangen bij mensen.
Domeinnaam
Een domeinnaam verwijst naar een IP-adres. Omdat zo’n lang nummer zo moeilijk te onthouden is hebben ze een domeinnaam bedacht. Ons domeinnaam is: www.justliveblog.nl.
Je kan googlen domeinnaam aanschaffen en dan komen er onwijs veel bedrijven naar voren waarbij je er een kan kopen. Vaak betaal je het eerste jaar maar één euro en daarna ongeveer een tientje per jaar. Als je een bedrijf gevonden hebt waar een aanbieding is dan ga je naar de site en kan je checken of het idee voor de naam al in gebruik is.
Je hebt verschillende uiteindes voor een domeinnaam, dat komt omdat er twee soorten domeinnamen zijn:
Country code top level domain (ccTLD)
Dit verwijst naar landen. Bijvoorbeeld .nl is voor Nederlands, en .be voor Belgie en du voor Duitsland.
Generic top level domain (gTLD)
Dit is generiek, bijvoorbeeld .com, .of .net, .org.
Een goede host kiezen
Om te beginnen, wat is een host? Een webhost of een hosting bedrijf heeft een enorme hoeveelheid met servers ergens staan en daar huur jij een stukje van zodat jouw site dag en nacht online is. Voor de huur van deze host betaal je maandelijks of per kwartaal geld voor. Als je een Nederlandse website hebt is het vooral ook handig om een Nederlandse host te nemen. Er zijn verschillende soorten;
- Virtual hosting (Hierbij huur je schijfruimte en deel je de server met andere klanten, kosten zijn laag)
- dedicated hosting (Hier huur je geen serverruimte maar een server zelf, dit is voor bedrijven die hoge eisen stellen aan de bereikbaarheid van hun website)
- co-located hosting (Je brengt hierbij je eigen server onder bij een hostingbedrijf, die zorgen voor de beveiliging van de server maar je zorgt zelf voor het onderhoud.)
Een uiterlijk voor je website kiezen; een thema
Als je online gaat zoeken naar een thema dan zijn er mega veel opties voor een thema. Zelf hebben wij een aantal keer een thema gekozen via de website Themeforest. Waar moet je op letten als je een thema gaat aanschaffen? Als je er een gaat aanschaffen, denk dan wel goed na over hoeveel geld je uit wilt gaan geven. Denk na over wat je wilt uitstralen met je blog en wat voor publiek je wilt bereiken. Voor een blog thema is de gemiddelde prijs tussen de 49 en 69 dollar.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een thema voor je blog?
- Ga pas zoeken naar een thema voor je blog als je helemaal duidelijk een beeld hebt voor jezelf met; Waar ga ik over bloggen?, Wie wil ik aantrekken met mijn blog?. Zodra je dat duidelijk hebt dan kan je veel beter zoeken naar een bijpassend uiterlijk voor jouw blog.
- Must: Je moet er goed op letten dat het thema responsive is. Dit houdt in dat je website automatisch zichzelf aanpast aan het beeldscherm waar jouw lezer op kijkt; computer, laptop, telefoon etc. Dit is ZO belangrijk! Als jouw lezers je site niet goed kunnen lezen dan klikken ze zo de site weer weg. Google vindt dit ook mega belangrijk overigens voor de waarde van jouw website en op welke pagina jij rankt.
- Hoe zit het met een support forum? Wat zijn de kosten hiervan? Een support forum is een forum waarbij je vragen kan stellen aan de maker van het thema en hulp kan krijgen zodat zij in jouw website kunnen inloggen en mee kunnen kijken naar het probleem. Vaak zitten de eerste 6 maanden erbij en kan de de 6 maanden daarna voor 20/25 dollar betalen maar als je het los een keer moet kopen kan je wel echt een klap met geld kwijt zijn hierna. Zorg wel dat je een thema koopt waar dit mogelijk is.
- Houdt het simpel. Er zijn veel thema’s die gigantisch veel mogelijkheden hebben maar geloof me, je gaat niet alles gebruiken!
- Je kan kijken naar Nederlandse thema’s. Mocht dit niets voor je zijn, meeste engelse thema’s kan je goed omzetten naar het Nederlands.
- Als je een thema voor je blog gevonden hebt kijk dan hoe vaak het gedownload is, wat zijn de waarderingen van degenen die het voor jou gekocht hebben? Is het recent nog ge-update?
Koppel je website aan Google Analytics
Als je website klaar is dan is het erg belangrijk om te zien wat de bezoekers op jouw website doen. Waar klikken ze op? Hoe lang blijven ze op je website? Dit alles leer je via Google Analytics.
Google Analytics is een gratis tool van google waarmee je het surfgedrag van de bezoekers kan achterhalen. Dit kan je dan weer gebruiken op je website. Als ze bijvoorbeeld heel veel op een onderdeel van jouw website zoeken dan zet je dat natuurlijk zo zichtbaar mogelijk bovenin. Zo kan je ook zien hoe bezoekers op jouw website terecht gekomen zijn of via wat voor apparaat het meest jouw website bezocht wordt.
Wil jij meer weten over thuiswerken? In deze blog staan wat leuke tips.