Confronteert het leven een mens met beperkingen, dan wordt automatisch zijn/haar creativiteit geprikkeld. Want lukt er iets niet, dan zijn er vast heel veel dingen die nog wel lukken en die de beperkingen minder benauwend maken. Wij mensen zitten nog niet zo dom in elkaar als je het mij vraagt.
Breuk
Bij creativiteit hoef je niet enkel letterlijk aan iets creëren te denken. Het gaat ook om flexibel omgaan met de omstandigheden, coping mechanismen vinden die werken voor jou en leuke uitwegen ontdekken. Het maakt een leven dat een breukje meedraagt, weer heel. Ook jij bent creatiever dan je denkt. Ga eens op onderzoek uit in je eigen leven en ontdek dat je op heel wat manieren creatiever uit de hoek komt dan je dacht van jezelf! Dat leer je niet in een ziekenhuis of een dokterskabinet, dan leerde je helemaal zelf! Wees er maar lekker trots op…
Ernstig ziek worden kan een breuk van jewelste vormen in hoe je leven tot hiertoe liep. Het kan zelfs letterlijk een doodvonnis in zich meedragen, al wens ik dat niemand toe… Het leven wordt plotseling zo intens, al je zintuigen en emoties staan op scherp. Nogal logisch dat het dan bij vele artiesten kriebelt om een werk te maken dat een beetje uiting geeft aan wat vanbinnen leeft.
Muziekhelden
We kennen allemaal wel best veel voorbeelden uit de muziekwereld die legendarisch en onvergetelijk zijn geworden. Enkele voorbeelden: Denk aan David Bowie, Thé Lau, Kylie Minogue… en heel recent nog Avril Lavigne na haar jaar out door Lyme…
En dan nu aan jou!
Nu zit er niet in elk van ons een muzikant en heb je er nog wel wat gerief voor nodig. Maar tekenen? Dat kan iedereen. Onzin, denk je, ikke niet hoor! Toch wel, als jij nu eens gewoon loslaat wat je denkt dat de normen zijn om creatief te tekenen. Iedereen mag tekenen, ook jij! Je ligt op je bank en wil toch wat? Kladpapier en een potloodstompje op kleverige rot balpen, het is al genoeg om je mee uit te leven.
Fathina Ramos
Zo deed ook Fatinha Ramos, Portugese in Antwerpen. Zij heeft een botziekte. Ze is dan wel “petite” maar wel erg sterk in haar tekenwerk. Daar begon ze mee, ooit, lang geleden. Als kind had ze constant botbreuken, dus bracht ze heel veel tijd door in ziekenhuizen. Waar ze wel veel bezoek kreeg maar haar ouders niet mochten blijven slapen. Waar ze met zessen op een kamer lag, ze praatten wel af en toe heel even met elkaar maar moesten in bed blijven en niet spelen. Ze werd vaak geconfronteerd met de dood en het lijden van de andere kinderen.
Haar manier om hiermee om te gaan was superslim: tekenen. Ze zag zichzelf in andere werelden, nooit in ziekenhuizen, maar wel altijd als de heldin. Dat gaf haar kracht, plezier en structuur. Nu jaren later, heeft ze zelfs haar beroep ervan gemaakt. Haar ziekte belemmert haar momenteel niet meer zo erg, maar de creativiteit liet ze nooit meer los.
Ook zij zegt het: “Als je ziek bent, heb je meer verbeelding. Moeilijke situaties doen je zoeken naar oplossingen en als je ervoor openstaat maakt net dat je creatiever!”
Taal
Voor mij voelt creativiteit op welke manier dan ook als een extra taal waarover wij mensen beschikken. Het geeft ons zonder woorden de mogelijkheid te uiten wat in ons leeft, waar we van dromen… In creativiteit is alles mogelijk, de realiteit is hier niet de baas.
Groeien
Ook is het een manier om te groeien en je eigen grenzen te verleggen. Ok, je kan niet werken, kan misschien niet lopen, hebt voor alles hulp nodig… Ik weet het. Maar jij bent veel meer dan dat. Ga op avontuur, wees niet bang, pak die pen en dat papier, of de verf of maak een leuke collage en ontdek meer aspecten van jezelf. Heb plezier. Ook zieken mogen het pliezant hebben… Dat maakt niet dat je conditie minder erg is, maar wel minder zwaar. Het maakt je leven voller, en jij voelt je niet minder maar net meer.
Maak van je ziekte jouw magic tool!