Op 8 april is het de Dag van de Bril. In het leven geroepen omdat je je voor het dragen van een bril absoluut niet hoeft te schamen. Maar….is een bril niet gewoon een hulpmiddel, net als bijvoorbeeld een wandelstok? Toch kijken we dan heel anders naar een jonge vrouw met een bril dan naar een jonge vrouw met een wandelstok.
Een bril is heel gewoon
Giel Beelen riep 8 april uit tot “Dag van de Bril” en riep collegae dj’s, nieuwslezers en bekende Nederlanders op om 8 april een bril op te zetten in plaats van de contactlenzen in te doen. Want voor een bril hoef je je absoluut niet te schamen, het is modieus en soms staat het mensen het ook gewoon goed. Om de dag kracht bij te zetten posten vandaag veel mensen op social media een foto van zichzelf met een (wc)bril op, en dat noemen we dan heel toepasselijk een #brilfie.
Hartstikke goed natuurlijk. Een bril is gewoon een hulpmiddel om beter te zien. Daar hoef je je niet voor te schamen.
Disney prinses met bril
In de Disney film Encanto draagt de hoofdpersoon een bril. En dat allemaal dankzij een Engels meisje wat een brief aan Disney schreef. Dit meisje; Lowri van 9, is gek op Disneyfilms. Ze bewonderde de prinsessen maar werd er tegelijkertijd ook heel onzeker van. Zij draagt namelijk een bril, net als heel veel andere kinderen van haar leeftijd. Ze was de enige brildragende in haar familie. Drie jaar geleden besloot zij Disney een brief te schrijven met de vraag of er een brildragend personage kon worden gemaakt. Disney creëerde Mirabel; met bril. Lowri was in haar nopjes!
Is een bril niet gewoon een hulpmiddel?
Maar in het echte leven voelen kinderen, net als veel volwassenen, zich beschaamd als ze een bril, sensor of ander hulpmiddel krijgen. In de klas van één van onze dochters dragen een aantal kinderen een bril. Ik gebruik bewust het woord ‘dragen’ want meer kinderen hebben er eentje. Zij schamen zich hier echter zo voor dat ze hem snel afdoen zodra ze het schoolplein oplopen. Onzin!, had de inval juf gezegd, ‘heel veel mensen dragen toch een bril?‘ En dat had mijn dochter aan het denken gezet. Want is een bril niet gewoon een hulpmiddel, net als lenzen en een beugel? Ze vroeg mij waarom mensen dát wel normaal vinden en het gebruiken van een brace of wandelstok niet. En het is ook heel normaal, een antwoord had ik echter niet voor haar.
Representation matters!
“Representation matters” zeggen ze in de VS zo mooi. Vrij vertaald in het Nederlands als; “vertegenwoordiging is belangrijk”. Door de een brildragende hoofdpersoon te creëren geeft Disney de boodschap aan meisjes zoals Lowri dat het dragen van een bril heel normaal is. Steeds vaker zien we hulpmiddelen in films, op opvallende of minder opvallende wijze. Wat dacht je van Turning Red van Pixar waar we een meisje met een diabetes sensor voorbij zien komen.
Ook in Nederlandse televisieseries wordt het gebruik van een hulpmiddel steeds meer genormaliseerd. Als je in de media maar vaak genoeg personen tegenkomt die eruit zien zoals jij draagt dit bij aan een positief zelfbeeld.
Een begripvolle samenleving
Daarnaast is het belangrijk dat je ook op social media en bijvoorbeeld in schoolboeken kinderen ziet die eruit zien zoals jij. Door nauwkeurige en uitgebreide mediarepresentatie kunnen we handicaps normaliseren, de negatieve houding eromheen verschuiven en de problemen benadrukken waarmee de gehandicaptengemeenschap wordt geconfronteerd. Hierdoor kunnen we een meer begripvolle samenleving creëren die open staat voor positieve veranderingen. De Dag van de Bril is een goed begin om dit hulpmiddel te normaliseren. Zullen we de andere hulpmiddelen die mensen gebruiken om goed t kunnen functioneren net zo normaal gaan vinden als het dragen van een bril? Dat is immers ook gewoon een hulpmiddel.