Gezond eten is hot. Iedereen heeft er wel iets over te zeggen en de nieuwe trends vliegen je om de oren. Macrobiotisch, rauw, back to nature, vegan, suikervrij en ga zo maar door. Hoewel gezond eten belangrijk voor mij is, weet ik nog niet echt waar ik goed aan doe of wat nou echt gezonde keuzes zijn. Een plakje komkommer maakt voor mij een broodje kaas al heel gezond en ik laat me inpakken door teksten als: ‘NU NOG MINDER SUIKER’. Het boek ‘Eet als een expert’ was dan ook een eye opener voor mij. In deze blog lees je wat ik er van vind.
Als fervent WeightWatchers gebruiker, denk ik de laatste tijd al wat beter na over mijn eten. Groente heeft een vaste plek op mijn bord gekregen, mijn lunch bestaat steevast uit een cracker met mager beleg (en veggies on the side), cola drink ik alleen als er ZERO achterstaat en ook mijn ontbijtjes zijn bijna eng gezond. Toch hoeft iets wat volgens WeightWatcher weinig punten heeft, niet altijd gezond te zijn. Ik was dan ook blij dat het boek ‘Eet als een expert’ onder de kerstboom lag. Tijd om mijn eetpatroon eens even goed onder de loep te nemen.
Eet als een expert.. door experts
Wat mij vaak tegenstaat aan dit soort boeken, is dat iemand zegt het wiel uitgevonden te hebben maar er vaak totaal geen onderbouwing voor is. Zo word je de zoveelste hype in gesleurd, terwijl later blijkt dat het helemaal niet zo gezond is. Ik doe er daarom mooi niet aan mee. Brood is nog steeds een favoriet en de zogenaamde superfoods hebben de weg naar mijn keukenkastjes nog niet gevonden. Wat mij aantrekt aan Eet als een expert, is dat het door experts geschreven is. De vier auteurs hebben alle vier een wetenschappelijke opleiding gedaan in voeding en gezondheid of gezondheidswetenschappen en weten daarom heel goed waar ze over praten. Ze kunnen alles wetenschappelijk onderleggen en zijn daarom in mijn optiek een stuk betrouwbaarder dan de zoveelste foodblogger. Heel fijn!
Een ander pluspunt aan het boek is dat je niet alleen handvatten krijgt om gezond te eten, maar er ook ruim 150 makkelijke recepten in staan. De meeste producten zijn gewoon in de supermarkt te kopen en voor een nuchtere Nederlander gewoon uit te spreken. Zo hoef je niet bang te zijn dat je niet uit je woorden komt als je het niet kunt vinden in de supermarkt.
Wist je dat…..
- Je beter mayonaise op je brood kunt doen, dan margarine uit een kuipje? Als doorgewinterde boter hater klinkt dit mij als muziek in de oren. Alleen dit feitje maakt van dit boek nu al mijn favoriete ‘food boek’.
- Fabrikanten wit brood vaak een bruin kleurtje geven zodat het gezonder lijkt?
- Volkoren brood het gezondst is?
- Nutella vooral uit suiker en palmvet bestaat? Voor mij een reden om dit niet meer te eten.
- Er in een glas dubbeldrank 4 tot 6 suikerklontjes zitten?
- Dat mensen die dagelijks koffie drinken een lager risico hebben op hartziekten, diabetes en beroertes?
Wat vond ik ervan?
Ik vond het een enorm fijn en handig boek. Het boek geeft je niet alleen nieuwe inzichten, het is ook nog eens een prachtig boek om doorheen te bladeren. Mooie foto’s, leuk geschreven en ook de lay-out van het boek spreekt mij ook erg aan. Ik durf niet te zeggen of wat zij beweren allemaal juist is, zo goed is mijn kennis op gebied van gezond eten nu ook weer niet. Wat ik wel kan beloven is dat het boek lekker nuchter is en het boek niet gesponsord is door bedrijven als Univé etcetera. Dit maakt het boek lekker onafhankelijk en fijn om te lezen.
Het lijkt me een goed kookboek! Ik ga het denk ik maar eens aanschaffen!