Een soa is een seksueel overdraagbare aandoening die je kunt oplopen tijdens seks. Je hoeft niet altijd door te hebben dat je een soa hebt, want sommige soa’s kun je bizar genoeg zelfs doorgeven met de mond of vingers. Soa’s zijn over het algemeen redelijk goed te behandelen, zolang je er maar op tijd bij bent. Toch blijft het moeten afnemen van een Soa test redelijk een taboe in Nederland. Waarom kunnen we deze taboe niet loslaten?
De soa
Een soa is een infectie die je kunt oplopen tijdens onveilige seks, zonder dat je er maar iets van merkt. De oorzaak van een soa is meestal een virus of infectie. Deze zit dan in het sperma, vaginavocht of in de slijmvliezen van de geslachtsdelen of anus. Er zijn helaas ook nog andere manier om een soa op te lopen. Ook via het bloed of speeksel is dit mogelijk. Je hoeft dus niet altijd seks te hebben om een soa op te lopen, dit weet niet iedereen.
Wees dus altijd alert bij de volgende klachten:
- Abnormale afscheiding of pus uit de vagina, penis of anus
- Een branderig gevoel bij of na het plassen
- Wratten, zweertjes of blaasjes op de geslachtsdelen
- Jeuk in het schaamhaar of aan de geslachtsdelen
- Pijn tijdens de seks
- Onregelmatig of abnormaal bloedverlies tijdens de seks of tussen twee menstruaties door
Ook bij deze klachten hoeft het geen soa te zijn, maar ga toch altijd langs de huisarts.
Waarom blijft een soa-test een taboe?
Nog steeds schamen veel mensen zich voor het feit dat zij wellicht een soa onder de leden hebben. Waarom blijven soa’s zo’n gevoelig onderwerp om over te praten? Dit komt omdat een soa vaak als vies wordt gezien. De symptomen die bij een soa komen kijken, zijn niet altijd even fris. Denk maar aan een schimmelinfectie of genitale wratten. Ook komen soa’s voor bij mensen die zijn vreemdgegaan of ongewild seks hebben gehad. Deze mensen willen hun soa graag geheimhouden. Door de schaamte durft deze groep in eerste instantie vaak geen soa-test af te nemen. Ondanks lichamelijke klachten, stellen ze de soa-test dus uit. Dit is juist gevaarlijk, aangezien een soa zo snel mogelijk behandelt, dient te worden. Gelukkig bestaat er voor deze mensen nu ook een SOA zelftest. Deze test is online te bestellen en geheel anoniem. Zonder schaamte dus!
Soa’s voorkomen
Het beste is natuurlijk om een soa te voorkomen. Tips om een soa te voorkomen zijn:
- Gebruik een condoom. Het condoom is het namelijk het belangrijkste middel om een soa te voorkomen. Zorg dus altijd voor een condoom binnen handbereik.
- Laat je af en toe eens testen. Twijfel jij of je nieuwe partner wel betrouwbaar is of heb je ineens klachten? Zoals eerder besproken kun je zelfs door speeksel een soa oplopen en is het dus helemaal niet gek om je af en toe eens te laten testen.
- Maak veilige seks bespreekbaar! Het voorkomen van een soa begint al bij het creëren van bewustwording rond veilige seks op jonge leeftijd. Helaas krijgt niet iedereen dit van huis of school uit mee. Het is dus belangrijk om hierover met elkaar te praten.