Met mijn knieën opgetrokken lig ik onder mijn deken, het boek Kruistocht in spijkerbroek op mijn schoot. Met een zaklamp gebonden in mijn haarband verlicht ik mijn boek en ben helemaal mee gereisd met de hoofdrolspeler in het boek. Dat zwaait mijn slaapkamerdeur open en mijn moeder zegt: “Ank, nu moet je echt dat boek wegleggen het is al laat en morgen kun je er weer niet uit!” Gehoorzaam knip ik mijn zaklamp uit en ga ik liggen om te wachten tot ik de voetstappen van mijn moeder niet meer hoor. Nog één hoofdstuk, denk ik bij mezelf…

Boekenworm

Als kind was ik dus al echt een boekenworm, bracht uren door in de bibliotheek op zoek naar nieuwe boeken. Jan Terlouw, Thea Beckman of Marion Bloem. Ik stond vaak op de wachtlijst als er nieuwe boeken waren uitgekomen. Ademloos met mijn mond open bezocht ik dezelfde bibliotheek als er een schrijver of schrijfster was uitgenodigd om een passage uit hun boek voor te lezen. Dol was ik dan ook op de Kinderboekenweek waar het niet stom was dat je veel las en juist heel stoer overkwam bij de populaire kinderen omdat je het thema al wist en er alles over wist te vertellen.

Met de paplepel

Boeken lezen is met de paplepel er van thuis uit ingegoten. Mijn ouders had een leeskamer. Veel encyclopedieën en informatieboeken stonden daar. Uren bracht ik er door. Een cadeau kiezen voor verjaardag of met sinterklaas was dan ook niet zo moeilijk. Een boek! De euforie als ik deze uitpakte tot de kleine teleurstelling als ik deze weer had uitgelezen.

Woordenschat

Ik ben van mening dat je niet vroeg kunt beginnen jouw kinderen te laten lezen. Hoewel het in dit tijdperk van iPads of e-readers het papieren boekje wat verloren gaat geef ik daar toch nog de voorkeur aan. Hoe fijn is het een nieuw boek in je handen te laten gaan, het papier om te slaan en waar ik pauze hou mijn nostalgische boekenlegger er tussen te stoppen. Het is bewezen dat kinderen die al vroeg veel lezen een grotere woordenschat hebben dan kinderen die dat niet doen. Ik heb in dat geval denk iets teveel gelezen aangezien ik zelden niets te vertellen heb.

Zwerfboeken

Boeken zijn ook vaak prijzig, hoor ik van mensen. En de bibliotheek is ook niet altijd meer open zoals vroeger wegens reorganisaties. Kijk dan ook eens rond bij jou in de buurt er hangt vaak een Zwerfboekenkast waar je gratis een boek uit mag pakken. Lees het en breng het daarna weer terug of als je zelf nog boeken over hebt dan mag je ze daarin ook inleggen. Een heel leuk leerzaam proces voor jou maar ook voor jouw kind.

Kinderboekenweek

En dan is het deze week weer Kinderboekenweek. Met als thema “Reis mee“. Een mooie titel, reis mee in de wereld van de woorden, de bladzijdes, maak het verhaal eigen in je hoofd en Reis mee in de wereld van boeken waar je heel je leven plezier van zult hebben!

LEESZE!