Wedden dat jij nu ook het reclamespotje in je hoofd hebt 🙂 Maar het klopt zeker, met kip kun je zoveel variëren!

Ik ben gek op kip. Omdat mijn lichaam rood vlees niet zo makkelijk verteert, eet ik vooral vis en kip. Van een eenvoudige kipfilet word ik niet zo blij, die vind ik vaak aan de droge kant. Ik kies dan liever voor kipdijfilet, deze is een stuk malser! Bas en ik halen weleens een hele kip bij de poelier. Frietjes erbij en dan gaat de kip zo op! Kip kun je met zoveel dingen combineren. Hartig, maar ook zoet zoals mango of perzik. Ik heb zelfs een keer kip met chocola gemaakt, dat smaakte goed! Hieronder zal ik een paar lekkere kiprecepten delen 🙂

Sticky drumsticks (recept van mijn zusje)

  • 500 gram drumsticks
  • 1 pakje ajam paniki (boemboe van Conimex)
  • zonnebloemolie
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels suiker
  • water

Bereiding

Spoel de kip af onder de kraan en dep droog met een schone theedoek of keukenpapier.

Doe een flinke scheut zonnebloemolie in een voorverwarmde wokpan. Doe de ajam paniki erbij en fruit deze ongeveer 2 minuten. Dan de kip in de pan en ongeveer 3 minuten op hoog vuur roerbakken. Blijven roeren anders bakt de boemboe aan!

Voeg 2 eetlepels ketjap manis, 2 eetlepels suiker en wat water toe tot de kip lekker zwemt maar niet onder staat. Breng het aan de kook op hoog vuur terwijl je blijft roeren. Zet daarna het vuur lager zodat alles een tijd kan sudderen, 10 tot 15 minuten is voldoende.

Salade met kip, mango, rode peper en koriander

Deze ingrediënten passen zo goed bij elkaar! Een ware smaakexplosie in je mond.

  • 1 scharrel kipfilet
  • 1 mango
  • 2 little gem sla kropjes
  • 1 rode peper
  • 2 lente uitjes
  • 1 bosje koriander
  • 1 limoen
  • 1el arachide olie
  • 1tl sesamolie

Bereiding

Kook of grill de kipfilet gaar en laat deze goed afkoelen. Daarna kun je deze in kleine blokjes snijden.

Snij de mango in blokjes. Verwijder de zaadlijsten uit de rode peper en snij de peper in stukjes.

Snij de lente uitjes in ringetjes en breek de little gem in kleine stukken. Pers de limoen uit en hak de koriander fijn.

Doe de kip, mango, rode peper en lente ui in een schaal en voeg het limoensap toe, hussel alles goed door elkaar. Voeg nu de sla, de arachide olie en de sesamolie toe en meng alles nog eens goed door elkaar!

Kip met chocoladesaus

Ja ik ga hem toch delen. Dit recept heb ik van 24kitchen dus daar neem ik hem van over.

  • 4 kleine kippenbouten
  • 1 glas Pinot Noir
  • 1 kopje water
  • 1 kleine, rijpe banaan
  • 0.25 rode paprika
  • 0.25 groene paprika
  • 0.5 ontvelde tomaat
  • 1 teentje knoflook
  • 1 laurieblaadje
  • 0.25 grote witte ui
  • 0.25 tl gemberrpoeder
  • zout en peper
  • 40 g pure (minimaal 70%) chocolade
  • 1 el zoute en grofgehakte pinda’s
  • 1 el gepelde en gehakte amandelen
  • 1 el in warm water geweekte, gele rozijnen
  • zwarte bonen en rijst

Bereiding

Dag van tevoren maken!

Stoof de kip in water en wijn, zout, peper en laurier circa 20 minuten in een gesloten braadpan.

Haal het laurierblad eruit en zeef het vocht. Haal het vel van de kippenbouten en leg ze terug in de braadpan.

Smelt de chocolade au bain-marie.

Meng het vocht, de gesmolten chocolade en alle overige ingrediënten, behalve de pinda’s, amandelen en rozijnen, in de keukenmachine en vermaal het tot een saus.

Bedek de kip met de saus en laat het nog circa 45 minuten op laag vuur staan.

Volgende dag

Voeg de volgende dag de pinda’s, amandelen en rozijnen toe, warm het gerecht voorzichtig op en serveer eventueel met zwarte bonen en rijst en zeker met een glas Pinot Noir!