Je ontkomt niet aan social media. Al je vrienden zitten nu eenmaal op Facebook, Instagram en Twitter. Het is logisch dat je dan niet achter wilt blijven. De laatste tijd hebben steeds meer mensen de behoefte om hun smartphone mindere te gebruiken. Offline is de nieuwe luxury.

Whatsapp, Facebook, Instagram zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de maatschappij. Hoe erg je verslaafd ben aan je telefoon merk je als je hem een keer per ongeluk vergeten bent. Tegenwoordig ligt je telefoon overal naast je. Terwijl je eet, terwijl je opstaat, sommigen nemen hem zelfs mee naar het toilet. Neem jij je telefoon mee naar de badkamer als je gaat douchen? Wat doe je als jij je telefoon vergeten bent?Keer je dan om?

Nomofobie

Wetenschappelijke onderzoeken zijn er nog nooit gedaan over wanneer ben je nou écht verslaafd aan je smartphone. Als ik even rond zoek via google blijkt er een naam te bestaan voor verslaving aan je telefoon Nomofobie. Nomofobie staat beschreven, is een overmatige angst voor het niet continu bereikbaar zijn via een mobiele telefoon. Deze angst kan veroorzaakt worden door het buiten bereik zijn en het vergeten van het toestel. Een nomofoob is iemand die aan nomofobie lijdt.

Mijn telefoon verslaving

De afgelopen jaren is mijn telefoon verslaving er ingeslopen. Het was mijn houvast met de buitenwereld. Op die manier kon ik op de hoogte blijven van wat er om mij heen gebeurde terwijl ik zelf het gevoel had dat ik opgesloten zat. Via Whatsapp, Facebook en Instagram hield ik veelal contact met vrienden en familieleden. Alles kan tegenwoordig online besteld worden en thuisbezorgd worden. Het nieuws hield ik o.a. bij via nu.nl en de NOS.

Uitdaging

Wat zou er gebeuren als ik mijn telefoon eens niet mee nam als ik ging douchen? Of als ik mijn telefoon vanaf 21.00 in de vliegtuigstand zou zetten tot de volgende ochtend? Zou ik dan de voor mij belangrijke dingen missen? Ik daagde mezelf uit en probeerde het. Ik merkte dat ik het ik het steeds fijner vond en er rustiger van werd om niet continu van alles op de hoogte te zijn. Ik bereiden het steeds meer uit. De grootste uitdaging was 4 dagen zonder mijn telefoon een lang weekend naar Terschelling gaan, waar ik ook nog eens jarig zou zijn. Er waren een paar mensen in mijn directe omgeving hiervan op de hoogte. Zij konden, mocht het echt nodig zijn, mijn man bereiken.

4 dagen offline op Terschelling

Het was moeilijker dan ik dacht. In de auto vanuit onze woonplaats naar Harlingen, waar wij op de boot zouden stappen, merkte ik al dat ik naar mijn tas greep om mijn telefoon te pakken om Google Maps te raadplegen. Die aandrang en het besef, o ja, dat kan ik nu niet opzoeken, kwam vaker voor dan ik had bedacht.

Door de bijzondere natuurgebieden en de vele wandelingen die wij maakte, ben ik gaan houden van Terschelling. Ik kan niet zeggen dat het helemaal gelukt is om volledig offline te zijn. Het heeft mij wel doen beseffen dat de wereld ook doorgaat zonder dat je steeds bereikbaar bent of van alles op de hoogte bent. De wereld (Terschelling dit maal) is zoveel mooier dan alleen je smartphone. Je geniet intenser van wat er om je heen gebeurt en je groet veel vaker mensen die je tegenkomt.

Helemaal zonder smartphone kan ik niet, maar ik heb er wel van geleerd dat ik best af en toe even zonder kan en ik ga er bewuster mee om.

Heb jij weleens getest hoe lang je zonder je telefoon kunt? Als er reclame is op tv wat doe je dan? Doe hier de test hoe verslaafd ben jij aan social media.