Kunst is een breed begrip. De een beschouwt alleen schilderijen en beelden in een museum als kunst, terwijl de ander juist van moderne kunst als streetart houdt. In de serie kunstmeisje nemen Justliveblog meiden Rieneke en Kelly je om de beurt mee naar de mooiste musea en de tofste streetart. In dit deel neemt Kelly je mee naar de Rotterdam Art Ride, het grootste kunstproject van Rotterdam.

Tussen de metrostations Rijnhaven en Maashaven bevindt zich een van de grootste kunstprojecten van Rotterdam. Op initiatief van de Rotterdam Art Ride (ROAR) zijn alle achttien steunpilaren van de metrobaan tussen Rijnhaven en Maashaven beschilderd. Dit is niet alleen gedaan door opkomende en gevestigde kunstenaars vanuit heel Europa, maar ook door jongeren uit de wijk waardoor het geheel voor een kleurrijke (en multiculturele) verbinding tussen Katendrecht en de Afrikaanderwijk zorgt. In deze blog lees je meer over ROAR en mijn favoriete pilaren!

Rotterdam Art Ride in Zuid

Het zal niemand ontgaan zijn, dat ik druk op zoek ben naar een eigen woning. Mijn enige eis is dat het wat dichter bij mijn werk is en ik er ook ’s avonds veilig over straat kan. Als ik dan vervolgens tegen mensen vertel dat ik best in Rotterdam Zuid wil wonen, word ik raar aangekeken. Rotterdam Zuid wordt namelijk nog steeds niet met veilig geassocieerd, wat mijn inziens best onterecht is. Er zullen vast wat onveilige stukken zijn, maar het merendeel is inmiddels aangepakt en ontzettend leuk. Projecten als de Rotterdam Art Ride dragen hier ook een positief steentje aan bij.

Het gezamenlijke doel van de organisatoren (kunstorganisatie Foundation Mesh en cultureel onderneemster Marjon van der Linde) was dan ook om het stadsdeel Rotterdam Zuid op te laten bloeien en de stad Rotterdam een nieuw icoon te geven. De kunstwerken zorgen er namelijk niet alleen voor dat bewoners van Rotterdam de wijk in trekken, maar ook toeristen worden over de Erasmusbrug getrokken om de wijken erachter te bezoeken. De kunstwerken tussen station Rijn- en Maashaven vormen samen namelijk een kunstroute langs de kade van de Maas, waardoor beeldende kunst maar ook de wijk een stuk toegankelijker wordt gemaakt. Naar verwachting zal dit kleurrijke project ongeveer 5 jaar bestaan. Nog genoeg tijd om eens naar Rotterdam te komen dus!

Kunsteducatie: kunst en jongeren

Van de achttien pilaren zijn er vier niet door de kunstenaars beschilderd. Deze pilaren zijn namelijk beschikbaar gesteld aan een kunst educatief programma. In dit programma werden kinderen- en jongeren met de leeftijd van acht tot achttien door professionele kunstenaars bij het ontwerpen van de pilaren begeleidt. Een voorbeeld van zo’n pilaar is de pilaar met Nelson Mandela. Eén van mijn grootste helden. Ik werd dan ook heel blij toen ik zijn gezicht op een pilaar zag staan. Het kunstwerk is gemaakt door leerlingen van de Nelson Mandela School in Rotterdam Zuid en kunstenaar Hans Citroen. Elke leerling heeft een blaadje ingekleurd, vervolgens zijn al deze blaadjes aan elkaar verbonden en ontstond het uiteindelijke ontwerp.

Streetart: Neerlands trots

Onderstaand kunstwerk is door het Nederlandse duo Bier en Brood gemaakt, ook wel bekend als Koen Harmsma en Jelmer Noordeman. Alleen door de naam van dit duo vind ik het al een geweldig kunstwerk. Gelukkig is niet alleen de naam tof! De stijl van ‘Bier en Brood’ is geïnspireerd op machines, natuur en architectuur en wordt vaak melancholisch of psychedelisch genoemd. Zelf vond ik de gezichtsuitdrukkingen van de hoofden (of maskers) echt prachtig. Het is dat het weer niet echt meezat, anders had ik er nog veel langer naar kunnen kijken! Wat ik tof vind aan kunst is dat iedereen er een andere associatie bij kan hebben. Zo betrok ik dit kunstwerk op mijn eigen leven en hoe iedereen weleens een masker op kan hebben. Misschien denk jij er wel heel anders over..

Tot voor kort was Mr. Merida mijn favoriete mural in Rotterdam. Toen wist ik echter nog niet dat de kunstwerken van de Nederlandse Tymon Ferenc de Laat door heel de stad verspreidt zijn en hij ook hier een pilaar heeft beschilderd. Mr. Merida is inmiddels door deze schipper van zijn plaats gestoten. Ik vind niet alleen de kleurencombinatie prachtig, ook zijn ogen lijken recht door je heen te kijken. Vanaf ‘zijn’ pilaar bij het metrostation, houdt hij de Rijnhaven nauwlettend in de gaten. Ook Thijs Lansbergen, I am Eelco, Danny Rumbl en Daan Botlek horen in het rijtje Nederlandse kunstenaars thuis. Benieuwd naar hun werk? Op de website van Rotterdam Art Ride vind je een overzicht van alle pilaren.

Internationale streetart

Naast Neerlands trots, zijn er bij de Rotterdam Art Ride ook pilaren van Europese artiesten te vinden. Chez 186 en Sarme bijvoorbeeld. Deze twee graffiti artiesten uit Zagreb zijn momenteel ontzettend bekend in de graffiti scene. Ook Vunik (Belgrado) heeft een pilaar op zijn naam staan. Deze jonge artiest (1993) staat bekend om het analyseren, veranderen, creëren en recreëren van zijn werk. Dit herhaalt hij totdat het resultaat aan zijn eisen voldoet. Ook uit Spanje is er een vertegenwoordiger. Nacho Eterno is een multidiciplinaire kunstenaar uit het mooie Barcelona. Hij wordt geinspireerd door kunstenaars als Depero, Brauner of Henri Bruce maar haalt zijn inspiratie vooral uit inheemse kunst uit de precolumbiaanse, Peruaanse, Mexicaanse en Afrikaanse cultuur.

rotterdam-art

Wil jij alle pilaren zien? Kijk dan op de website van de Rotterdam Art Ride of hou mijn Instagram- pagina in de gaten!