Ik stap de bus in en 10 minuten later ben ik op Amsterdam Centraal. De minuten vlogen voorbij en ik heb niks meegekregen van het voor mij welbekende ritje. Ik ben inmiddels wel op de hoogte van het laatste nieuws, heb wat zakelijke mailtjes verstuurd en heb alle nieuwe updates op Facebook uitgebreid doorgenomen. Hoewel dit mij al wat langer tegenstaat, neem ik ineens een ‘drastisch’ besluit. Ik ga social minderen. In deze blog lees je wat mijn beweegredenen zijn en nog belangrijker; hoe ik dit ga aanpakken.
Social media heeft vanaf het moment dat dit populair werd een grote rol gespeeld in mijn leven. Eerst vooral om sociale contacten te onderhouden en toen ik besloot om digitale media te studeren werd dit naast mijn hobby ook mijn werk. Mijn laptop staat altijd aan en ook mijn telefoon verlaat bijna nooit mijn hand. Ik kan steeds minder van vrije tijd genieten en ben van +- kwart voor zes ’s ochtends tot ongeveer middernacht beschikbaar voor familie, vrienden en opdrachtgevers. Ik leg de druk om gelijk te reageren best hoog voor mezelf en hou er eigenlijk alleen maar een gejaagd gevoel aan over. Ik speel al wat langer met de plannen om mijn social media gebruik te minderen, maar nu het nieuwe jaar eraan komt (en ik eigenlijk nooit goede voornemens heb) vind ik het een mooi moment om het ook daadwerkelijk te doen.
Van online naar offline… Waarom?
Er zijn meerdere redenen waarom het online leven mij steeds meer gaat tegenstaan. Een van de belangrijkste redenen is dat ik hierdoor weinig tijd voor mezelf heb. Ik mis het om met een boek op de bank te ploffen, te mediteren of gewoon mijn gedachten de vrije loop te laten zonder gestoord te worden door het constante oplichten van mijn telefoon. Nu had ik hier natuurlijk allang iets aan kunnen doen, maar omdat ook het contact met (potentiele) opdrachtgevers via Whatsapp/ mail gaat én ik beginnend freelancer ben, wil ik toch steeds kijken of ik een nieuwe opdracht heb. Ik kijk dan ook gelijk naar de overige WhatsApp meldingen, pak Facebook en Instagram er nog even bij en voor ik het weet ben ik een uur verder.
Daarbij vind ik het belangrijk om mij te kunnen focussen op de dingen die ik aan het doen ben. Doordat ik altijd bereikbaar ben, krijg ik enorm veel informatie op mij afgevuurd. Soms zo veel dat ik kortsluiting in mijn hoofd krijg en snel geïrriteerd raak. Berichtjes van vriendinnen, vragen, mailtjes, aanbiedingen en noem maar op. Als ik aan het werk ben zit ik toch al achter de computer, het is dan makkelijk om elke melding te bekijken. Hierdoor verlies ik alleen wel mijn focus en duurt het vaak weer even voordat ik weer helemaal in mijn werk zit. Niet fijn en daardoor moet er dus nodig verandering in komen. Alhoewel dit al hele belangrijke redenen zijn, kan ik nog wel even doorgaan. Een kleine greep:
- Sociale media is heel erg ingericht om je bezig te houden. Ik wil leven en niet geleefd worden.
- Doordat ik vaak met mijn neus in een beeldscherm zit, raast het leven aan me voorbij en heb ik geen oog voor mijn omgeving.
- Ik raak snel overprikkeld of trek me negatieve gevoelens van anderen heel erg aan. Dit heeft dan invloed op mijn dag en mijn eigen humeur.
Hoe ga ik dat eigenlijk allemaal doen?
De laatste maanden is mijn social media gebruik al drastisch afgenomen. De Facebook app staat niet meer op mijn telefoon en van apps als Instagram staan mijn meldingen uit. Dit geeft rust op mijn telefoon en de drang om constant Facebook of Instagram te checken is er bij mij niet meer. Voor mij is WhatsApp momenteel dan ook de grootste stoorzender. Dit komt vooral omdat mijn sociale leven bijna alleen maar uit gesprekken op WhatsApp bestaat. Dit klinkt heel overdreven, maar het is wel zo.
Ongeveer 2.5 jaar geleden ben ik bij mijn vriend in Amsterdam gaan wonen. De beste beslissing uit mijn leven, maar mijn sociale leven is daar wel een stuk op achteruit gegaan. Een van mijn beste vriendinnen woont nu bijvoorbeeld ineens 2.5u (met ov) van mij vandaan, in plaats van 5 minuten met de fiets. Een hele omschakeling dus. Ik ben zelf niet zo van het bellen, dus dan blijft WhatsApp over. Tel daar een drang om er voor mijn vrienden te zijn bij op en voor ik het weet ben ik uren aan het appen. Om dit een halt toe te roepen, maar er toch voor mijn vrienden te kunnen zijn heb ik besloten om mijn ‘I don’t give a fuck’ boek er nog eens bij te pakken. En dit vervolgens op mijn WhatsApp gesprekken toe te passen.
The life changing moment of not giving a fuck
Door er kritisch naar te kijken merk ik pas hoeveel energie WhatsApp mij kost. Ik heb daarom de volgende beslissingen genomen:
- De WhatsApp app gaat van mijn laptop af en op mijn werk blijft mijn telefoon omgedraaid liggen. Zo zie ik niet constant mijn telefoon oplichten en kan ik zelf kiezen wanneer ik berichtjes zie.
- Ik ga mezelf niet meer schuldig voelen als ik iemand niet gelijk een antwoord stuur.
- Mijn telefoon gaat een uur voordat ik ga slapen op vliegtuigstand, zodat ik niet in de verleiding kom om in bed nog op mijn telefoon te kijken of werkmail te beantwoorden.
Waarschijnlijk zal hier na verloop van tijd nog een waslijst aan redenen bij komen.
Wat hoop ik te bereiken?
Het minderen van social media is voor mij vooral een keuze geweest om mijzelf te beschermen en de Kelly te zijn die ik wil zijn. Ik ben de laatste tijd enorm hard aan mezelf aan het werken, en dit is eigenlijk het enige waar ik nog niet blij mee ben. Ik wil geen schuldgevoel hebben als ik voor mezelf kies in plaats van voor de berichtjes van een ander en hoop meer rust in mijn koppie te krijgen. Dit opgejaagde gevoel van altijd maar online zijn en a la minute reageren ben ik namelijk meer dan zat! Toch zal social media altijd een grote rol in mijn leven blijven spelen en moet ik er ook zeker een uur per dag mee bezig zijn. Hoe je het ook went of keert, het blijft mijn werk!
Denk jij er wel eens over na om te social minderen?
Ik heb op Whatsapp het geluid bij vriendinnen uitstaan, maar de belangrijke gesprekken (m’n fysio/arts) daarbij staat het geluid wel aan. Misschien is dat een tip mbt potentiële opdrachtgevers? 🙂
Zelf wil ik ook graag minder tijd doorbrengen op Facebook! Jammer dat al m’n studiegenoten alleen via fb te benaderen zijn en ik veel ook in de studiegroepen op fb op moet zoeken. Ik denk er zelfs over een apart studieaacount te maken. Nog even bedenken hoe ik dat moet aanpakken. 😉
Maar een goed voornemen en een goed artikel!! ?
Slim! Ik wist helemaal niet dat dat kon. Zit er nu ook sowieso aan te denken om voor potentiële opdrachtgevers een ander nummer aan te schaffen. Hoef ik ook niet zo veel op mijn ‘privé’ telefoon te kijken. Dat herken ik ook nog van mijn studie, letterlijk alles werd via Facebook gedaan. Heel vervelend, want het belemmert wel als je even flink wilt knallen voor een essay of toets. Succes!!
Ik maak veel gebruik van social media, maar niet zoveel als jij, als ik het zo lees. De behoefte om te minderen heb ik dan ook niet echt.
Op mijn werk kijk ik alleen in de pauzes op mijn privételefoon. Op mijn werktelefoon en laptop maak ik geen gebruik van social media. En thuis laat ik mijn telefoon beneden liggen als ik naar bed ga.
Als ik het zo hoor hoef je ook helemaal niet te minderen! Bij mij is het denk ik vooral de ‘fear of missing out’. Niet alleen mijn werk is online, maar ook mijn sociale leven. Vind het nog lastig om daar een balans in te vinden.