In januari zijn de sportscholen bomvol, (meer) gaan sporten is een veel voorkomende goede voornemen. Maar zodra het maart is lopen de sportscholen weer leeg. Hoe komt het toch dat goede voornemens zo lastig vol te houden zijn?

Takenlijstje

Goede voornemens worden taken en zetten ons onder druk. In plaats van iets waar je naar streeft word het iets dat moet. En als dat dan niet lukt gaan we ons alleen maar slechter voelen en raken we nog meer gedemotiveerd. Maak dus geen takenlijstje van je goede voornemens.

‘Gaan sporten’ of ‘stoppen met roken’ gaan niet werken. Bedenk in plaats daarvan in grote lijnen wat je eigenlijk graag wilt bereiken, hoe wil je jezelf zien dit jaar. Bijvoorbeeld ‘gezonder gaan leven’. Gezonder gaan leven is op verschillende manieren mogelijk, stoppen met roken wil misschien niet lukken maar als je al 2 sigaretten per dag minder rookt ben je al gezonder bezig. Je gaat meer groenten eten of je gaat vaker op de fiets naar werk in plaats van met de auto. Je kunt het op je eigen manier invullen, er staat niet veel druk achter en elke keer weer dat je een gezondere keuze maakt voel je je beter over jezelf. Een boost voor je zelfvertrouwen en een boost om juist nóg meer gezondere keuzes te maken.

Maak realistische goede voornemens

‘20 kilo afvallen’ is wel heel veel en zolang je dat niet gelukt is blijf je je slecht voelen en ben je snel geneigd op te geven, want het gaat je toch nooit lukken denk je dan. Begin dan met ‘5 kilo afvallen’, ja dit is misschien niet wat je uiteindelijk echt wilt, maar het is al een hele stap én makkelijker te bereiken dan 20 kilo. Haal je dan die 5 kilo dan is dat zo’n overwinning, niemand kan jou nog wat maken! Op naar de volgende 5 denk je dan, want jij kunt dit!

Richtlijnen

Goede voornemens hou je dus (beter) vol door er geen taakjes van te maken, maak er geen moeten van. Zie het meer als richtlijnen. Richtlijnen voor welke kant dat jij je leven graag wilt zien opgaan.

Een Nederlands heuveltje beklimmen gaat veel makkelijker dan de Mount Everest beklimmen, oftewel maak je doelen niet te groot. Hoe groter je doel hoe minder makkelijk je er aan begint én het volhoudt. Wil je toch een groot doel bereiken in het nieuwe jaar bedenk je dan dat je daar dus het hele jaar voor hebt, dat er in de eerste 3 maanden nauwelijks vooruitgang lijkt te zijn kan dan gebeuren, je moet hier goed op ingesteld staan want anders werkt dit dus ook weer demotiverend. Het is beter om je grote doel dan onder te verdelen in kleinere doelen. Wil je graag een boek schrijven? Bedenk hoe je dat aan gaat pakken. Is één hoofdstuk per maand realistisch? Zet dit dan als doel, blijkt na één maand dat je toch meer tijd nodig hebt voor een hoofdstuk pas dan gewoon je plan aan! Het moet leuk en haalbaar blijven.

Zolang er vooruitgang zit in het bereiken van je doel is dat meer dan geweldig, het maakt helemaal niks uit in welk tempo dat gaat, wees niet te streng voor jezelf!